תמיר ליאון, אנתרופולוג יישומי

מאמרים

21 נובמבר, 2020 twitter Linkedin facebook

לכידות – משתנה העוגן במודל העבודה ההיברידי

נכתב על ידי תמיר ליאון, אנתרופולוג יישומי

 

בשבועות האחרונים העברתי מחקר בקרב אנשים שעובדים בבית, או בתמהיל היברידי של בית עבודה. המחקר העלה נתונים מעניינים, מבחינתי אפילו מסעירים, אבל משהו ספציפי בו הפתיע אותי.

אחת השאלות התייחסה לגורם השייכות ושאלה "האם אתה מרגיש שייך לקהילה כלשהי?".

למעלה ממחצית האנשים השיבו שכן. לפחות 80% מהם הגדירו עצמם חילונים.

ברמה האישית זה הפתיע אותי, אולי משום שבאופן אישי, אני לא מרגיש שייך לאף קהילה. אבל ההסבר לא אחר לבוא.

האנשים נשאלו האם הם מרגישים יותר בדידות מאז שהחלו לעבוד מהבית. התשובות הוצלבו עם השייכות לקהילה.

הסתבר, שיש מתאם חיובי בין תחושת הבדידות לשייכות לקהילה.

ההסבר האפשרי הוא, כמובן, שלמעלה ממחצית העובדים, רואים במקום העבודה לא רק קבוצת עבודה אלא גם קבוצת שייכות. זה, אגב, תואם למחקרים שנעשו על ההיסטוריה של שוק העבודה: עד המהפכה התעשייתית, לפחות 70% מאוכלוסיית העולם עבדו בבית, והמשפחה (או החמולה, ה CLAN) הייתה קבוצת השייכות המשמעותית. ב 250 השנים האחרונות העבודה החליפה את המשפחה כמעגל השייכות הקרוב אצל אנשים רבים.

זאת רק אחת מהסיבות שבמחקרים ארוכי השנים נמצא קשר הדוק בין הלכידות הארגונית לבין המחויבות לארגון ופריון העובדים.

זאת גם הסיבה שרוב העובדים רוצים להגיע לעבודה לפחות יומיים בשבוע, גם בעולם העבודה ההיברידי, וזה נתון נוסף שעלה במחקר שלי ועולה גם במחקרים פנימיים שהחברות השונות עושות לאחרונה.

משום כך, הלכידות הארגונית היא משתנה העוגן שיכריע את הצלחת מהלך העבודה ההיברידית בארגון. זאת גם הסיבה שריכזתי במשתנה זה את הקביעה לגבי הפוטנציאל ההיברידי של כל ארגון וכל מחלקה בארגון. על כל שאר הקשיים (ייסוד שגרות חדשות, תחלופת עובדים ומנהלים, הטמעת תוכנות ניהול חדשות, השתלמויות לעובדים מהבית, קביעת מסלולי תגמול חדשים ועוד) – על כל אלו ארגונים יצליחו להתגבר, גם אם ייקח שנתיים שלוש כדי לייצב שווי משקל חדש. אבל הלכידות היא מסוכנת –  היא הפגיעה ביותר כתוצאה מהמהלך ההיברידי (רוב הלכידות נוצרת במפגשים א-פורמאליים פנים אל פנים).

ארגון זהיר מדי, שיספק מעט מדי ימי עבודה מהבית לא ימצה את היתרון מהמהלך ההיברידי ויפסיד גם משאבים רבים וגם בתחרות על הכישרונות מהדורות הצעירים. מאידך, ארגון שיהיה נלהב מדי ויאפשר ימי עבודה רבים מהבית עלול למצוא את עצמו לאחר זמן עם עובדים חסרי מחויבות, כמו מפקד שאין מאחוריו חיילים. ההבדל יכול להיות גם יום עבודה אחד בשבוע. זכרו, כפי שעלה גם בסקר שהוזכר- עבור עובדים רבים מקום העבודה הוא הקהילה שלהם, הוא מעגל השייכות הראשון, כלומר שם הם מוצאים את המשמעות שלהם, וזאת גם הסיבה שרבים מהם חווים משבר אישי במעבר לפנסיה- זה לא רק תחושת העשייה, זה השבט שלך. תדעו לספק את זה גם בעבודה היברידית- ותקבלו עובדים מחויבים ורווח מקסימלי לחברה.

 

הרצאות תמיר ליאון

חוסן ארגוני – MRIO

תמיר ליאון פודקאסט TAKE 5

 

Intel
contact
GET IN TOUCH